Snovi kao kazališna predstava – imaju zaplet, glavni dio priče i završetak uz tešku odluku

Ljudi i stvorenja koje srećete u snovima također su pokretači većine zbivanja. Svi događaji u snu vam pomažu uobličiti san u priču. Dok tijekom tih događaja komunicirate s drugim likovima, vaše nesvjesno razvija radnju priče.

Premda se može činiti kako je svaki niz događaja u snovima jedinstven, oni u pravilu slijede slične teme. Univerzalni događaji koje doživljavamo u snovima temelji su nekih od najdojmljivijih mitova i priča budnog života. Joseph Campbell, američki mitolog koji je nadahnuo Georgea Lucasa da stvori Zvjezdane ratove, proučavao je tisuće mitova iz stotina kultura diljem svijeta koji su nastali na temelju snova. Otkrio je kako su u gotovo svakom mitu zbivanja jednako ustrojena. Radnje mitova pogađaju nas u žicu jer su tako vjeran odraz osobnih priča naših života.

Ovo su redom, tri ključna događaja naših snova i priča: odgovor na poziv na djelovanje, odlučno preuzimanje prosvjetljujuće obveze te pobjedničko spoznavanje vlastitih mogućnosti. Poput velikih priča iz književnosti, u san obično uđemo neposredno prije poziva na djelovanje. U kazališnoj predstavi to bi bio prvi čin, ili zaplet, uz kratak prikaz prošlosti likova i okolnosti. Poziv na djelovanje vodi u drugi čin, glavni dio priče. Kako se drama razvija, dolazi trenutak teške odluke, što obično označuje polovinu drugog čina.

U odlučnom trenutku često pobjegnemo, no odlučimo li se čvršće obvezati, drugi će se čin nastaviti, a mi ćemo se suočiti s još izazova. Odgovarajući na te izazove, probijemo se u treći čin, gdje napokon razrješujemo dramsku napetost koja nas je izvorno potaknula na djelovanje. Kako se spušta zastor ili ide odjavna špica, spoznajemo da nam je priča silno produbila svijest o vlastitim mogućnostima, a u snovima i javi. Takav slijed događaja možemo naći u gotovo svakoj klasičnoj drami ili filmu.

Koliko traje san?

Tipična epizoda u snu traje između 15 i 45 minuta, no u tom vremenu možete sažeti cijele živote izvodeći samo one dijelove sna koji priču guraju naprijed. Poput vrsnog scenarista, automatski pokrećete radnju i zbivanja kako biste mogli nastaviti otkrivati pobude i želje likova koje stvarate. Može vam se činiti da sanjate u pravom vremenu, no zapravo sanjate u dramskom vremenu cjepkajući i sažimajući pripovjedačke dijelove jer se usredotočujete na najvažnije događaje.

Sanjali ste nešto slično? Pogledajte povezane snove:

Bijeg od vlasti, biti progonjen, muškarci u crnom

Traženje, potraga, izgubiti nešto

Uspinjanje, penjati se, cesta i staza

Boriti se u snu, borba za život i smrt, napad

Katarina | 18.12.2017