Kroz snove možete saznati svoje životne vrijednosti i smisao

snovi su važni

Promjena vlastitog ili tuđeg ponašanja nije laka za izvesti, posebice ako se trudite već neko vrijeme, a uviđate kako ništa ne uspijeva. Ponekad, ako osjetite da činite nešto krivo ili da život nije krenuo u onom smjeru u kojem ste si zamislili, samo se zaustavite i vratite se natrag. U nekim slučajevima prevelik trud može dovesti do toga da se opirete samima sebi.

Na jednoj konferenciji o organizacijskom ponašanju i kognitivnoj znanosti, doktor Richard Boyatzis sa Sveučilišta Case Western objasnio je kako naši mozgovi funkcioniraju i vide kroz dvije suprotne domene. Ovo znači kako naš mozak funkcionira na dva načina – analitičkim razmišljanjem ili empatičkim razumijevanjem. Jedan način razmišljanja automatski potiskuje drugu. Primjer za to je situacija u kojoj si postavljamo ciljeve u životu. U tim trenucima je aktivan naš analitički dio mozga. S druge strane, kada se prisjećamo svojih snova, snaga i vrijednosti i postupamo na temelju toga, to je trenutak u kojem smo u empatičnom načinu razmišljanja. Istraživanja sugeriraju da kada smo u analitičkom načinu razmišljanja, naš mozak je više otporan na promjene. Kada se nalazimo u empatičnom stanju, nalazimo se u opuštenijem dijelu našeg živčanog sustava. Iz tog razloga smo u takvom stanju mozga otvoreniji učenju, razmišljanju i eksperimentiranju s novim ponašanjem.

U neuroznanosti postoji pojam emocionalne zaraze. To bi značilo da postoji stanje u kojemu naša vlastita stanja mozga i emocije nesvjesno utječu na drugu osobu. Kada se povežemo s našim vlastitim osjećajem svrhe, težnjama i snovima, u tom trenutku možemo nadahnuti ljudima u čijoj smo okolini. To također znači da možemo razgovarati s drugim ljudima i otkriti koja je njihova svrha, smisao i u čemu pronalaze zadovoljstvo. Kad smo u empatičkom stanju uma promičemo otvorenost prema rastu i učenju.

Prije nego počnete i želite projicirati svoje osjećaje na druge, započnite sa sobom. Cilj je da imate sigurne i čvrste stavove, a u tome vam mogu pomoći i vaši snovi. U snovima ćete pronaći odgovore na mnoga pitanja jer su oni pravi prikaz vašeg empatičnog stanja. Kroz snove se najiskrenije pokazuju vaše težnje, želje i patnje. Pitajte se ova pitanja i doći ćete do zanimljivih odgovora:

  • Zašto se osjećate dobro?

  • Za što ste zahvalni?

  • Zamislite da imate 80 godina i gledate unazad na svoj život. Na što bi bili ponosni i kako biste sada mogli postići to zadovoljstvo?

  • Da za tri godine dobijete upravo ono o čemu sanjate, što bi bilo drugačije?

  • Što vam je trenutno važno u životu?

  • Što je za vas uspjeh?

  • Ako postoji osoba koju smatrate idolom, koje njene osobine cijenite?

  • Koje trenutke svog života biste izdvojili kao smislene?

Budite iskreni sami sa sobom i slušajte svoje odgovore. Većinu njih ćete naći u svojim snovima. Kroz ove odgovore počet ćete otkrivati težnje i vrijednosti koje su važne vama i ljudima oko vas. Uz to ćete početi otkrivati svoje vlastito stanje bića i sami sebe bolje upoznavati. Trudite se biti empatični, nadahnjujte, budite zahvalni i otvoreni. Jednom kada sebi uspijete otkriti koji vam je smisao i težnja, tada možete postati autor promjene i kod drugih.

Katarina | 03.04.2018