Svjetlo, jastuk, akcija! U samo par koraka počnite pamtiti i koristiti svoje snove

Snove treba početi provoditi u djelo prije nego što ugasimo svjetlo i legnemo. Pri razumijevanju snova ključno je sjetiti ih se. Mnogi su ljudi duboko uvjereni da ne sanjaju, no svi sanjamo jer se na tome temelji naše psihičko zdravlje i psihička dobrobit. Najslikovitije sanjamo tijekom epizoda brzih pokreta očiju (REM faza). Kad smo uskraćeni za te faze spavanja bogate snovima, u javi brzo postanemo zbunjeni i nesposobni obavljati najjednostavnije zadaće. Štošta možete učiniti da ih se lakše sjetite.

Kako lakše sanjati?

Prvi korak je stvaranje smirujućeg ugođaja za spavanje. Stvarnost vrlo lako može omesti svijet snova pa iz spavaće sobe izbacite sve nepotrebne smetnje. Televizija, računala i ostali elektronički uređaji mogu pretjerano uzbuditi umoran um i tako vam otežati ulaženje u dubok san koji odmara. Zato se pobrinite da vam bude što ugodnije i da budete što opuštenji pa onda kada spustite glavu na jastuk spremni da utonete u san, vjerujte da ćete ih zapamtiti.

Kad se probudite, otprilike minutu nemojte otvarati oči i ne pomičite se. Ostanite posve mirni jer čim se pomaknete, slike iz snova počinju blijedjeti. Nakon pet minuta oko polovine njih istopit će se s nesvjesnom sviješću, a nakon desetak minuta će ih većina nestati.

Isprva možda nećete vidjeti nijednu predodžbu pa se usredotočite na osjećaje – jeste li sretni, zabrinuti, veseli, frustrirani? Kako budete postajali svjesniji svojih osjećaja, tako će se više pojavljivati slike iz snova. Kako ih budete puštali u svijest, više ćete ih moći povezati u suvislo sjećanje.

Evolucijski razlog zašto zaboravljamo snove jest da možemo brzo razlučiti svijet snova od jave kad se probudimo. U prošlosti je to bilo nužno važno kako bi odmah nakon buđenja mogli biti svjesni stvarnosti i suočiti se sa situacijama opasnima za život.

Katarina | 18.12.2017