Otkrivene su nove tehnike lucidnog sanjanja koje mogu pomoći u borbi protiv noćnih mora

lucidno sanjanje

Tehnika lucidnog sanjanja odavno je poznata, no odnedavno postoji dokaz kako je moguća te kako može biti još učinkovitija ukoliko se kombinira s drugim metodama. Jedno neovisno istraživanje pokazalo je kako je više od polovice ispitanika uspjelo doživjeti lucidno sanjanje u samo tjedan dana ‘treninga’.

Lucidno sanjanje je ono u kojem je osoba koja sanja svjesna toga da sanja ali ima i određenu kontrolu nad cijelim snom. Termin je uveo Frederik van Eeden opisujući san u kojem je do određenog stupnja moguće kontrolirati izmišljene događaje i okruženje. Opisao je lucidne snove kao uvjerljive, prave i žive. Lucidno sanjanje povezuje se s fenomenom ‘lažnog buđenja’. Prije se smatralo da je to samo mit, no sada je dokazano da ih je moguće i jednostavnije kontrolirati uz pomoć dodatnih metoda. Lucidni snovi mogu se koristiti za rješavanje raznih trauma i problema koje imate u privatnom životu.

Istraživanje je proveo doktor Denholm Aspi sa Sveučilišta u Adelaideu koji je želio saznati hoće li kombiniranje različitih tehnika lucidnog sanjanja dovesti do većeg uspjeha. Na istraživanju je sudjelovalo 169 sudionika. Jedna od tehnika je bila testiranje stvarnosti koja je navodila ispitanike na naviku da za vrijeme spavanja ispituju jesu li budni. Koristila se mnemonička indukcija lucidnih snova ili MILD kroz koju su sudionici trebali postaviti alarm koji ih je budio te su nakon toga trebali izgovoriti: “Idući puta kada ću sanjati, sjetit ću se da sanjam“, pa su se nakon toga vratili na spavanje. Jedan od zadataka je također bio i razmišljanje o tome kako bi izgledalo kada bi lucidno sanjali.

Istraživanje je pokazalo kako je 53% ispitanika nakon ovih tehnika uspjelo lucidno sanjati kroz probno razdoblje od samo tjedan dana, a uspješnost je svake noći bila 17%. Aspi je uz ovo prihvatio kako postoji mogućnost da su se lucidni snovi kod njegovih ispitanika dogodili isključivo radi MILD tehnike. Međutim, primijetio je kako njegova stopa uspjeha prelazi prošle studije o MILD-u, čak i one koje je proveo on sam.

Lucidni snovi se pojavljuju kod oko 55% populacije i to bez prethodnog treninga, ali svaka osoba može isprobati iskreno doživjeti svoje snove. Jedna od stvari koja se događa prilikom lucidnog sanjanja je prerano buđenje ili buđenje za vrijeme izvantjelesnih iskustava. Uz lucidno sanjanje potreban je određen stupanj kontrole tijekom sna koja će se razlikovati od sanjača. Kontroliranje snova može utjecati na to da vaš san bude zastrašujuć, frustrirajuć ili predivan i pun slobode koju vi kontrolirate, a ujedno će pomoći da se riješite noćnih mora.

Ako se odlučite da želite lucidno sanjati, ovo je jedna od metoda kako lucidno sanjati:

1. Čvrsto odlučite da ćete svaki puta kada se probudite znati što ste sanjali. Razmišljajte o svojim snovima i prisjetite ih se čim se probudite.

2. Detalje zapišite.

3. Kada osjetite da zapadate u san pokušajte se fokusirati na vašu najvažniju namjeru – da se usred sna sjetite da sanjate. Ozbiljno vjerujte u to da ćete se sljedeći puta kada padnete u san znati da sanjate.

4. Zamišljajte svoje snove na javi i pokušavajte razmišljati o tome kako bi izgledalo da ste ga mogli kontrolirati, točnije, da ste znali da sanjate.

5. Ponavljajte ove korake sve dok se vaša namjera ne učvrsti.

Onda, hoćete li isprobati?

Katarina | 28.03.2018