Traume i krize iz svakodnevnog života imaju posebne simbole u snovima

Od rođenja do smrti okruženi smo opasnostima – stvarnim ili umišljenim. Kao jedinka moramo se prilagoditi i uklopiti u ljudsku zajednicu, ali nam to ponekad ne uspijeva. Često umjesto očekivane i priželjkivane podrške nailazimo na omalovažavanje i podcjenjivanje.

Rođenje je prva trauma u životu. Iz mirnog, udobnog i sigurnog svijeta majčine utrobe ulazimo u vanjski svijet pun opasnosti. Simboli proživljavanja traume rođenja u snovima su: mučno izlaženje iz pećine, gušenje, dugačak konac koji nas vodi iz labirinta, udaranje bubnjeva, tjeskobna tama. Pubertet je drugi veliki potres, trauma u čovjekovom životu. Nismo više bezbrižna djeca, a nismo još ni odrasli. Suočavamo se s prvim velikim problemima kao što su menstruacija, preispitivanje svoje seksualnosti i tako dalje. Simboli proživljavanja trauma puberteta u snovima su: prazna kolijevka, polomljene igračke, poplave, potresi, nošenje tijesne odjeće i zmije.

Mladost je također svojevrsna trauma. Ona donosi uspostavljanje emocionalnog i seksualnog kontakta s drugim spolom i uz to povećane moguće probleme ili neprilagođenosti. Simboli proživljavanja trauma mladosti u snovima su: sanjamo da letimo, preplašeni konji, razjareni bikovi, olujno more, prijetnje nožem, homoseksualnost, penjanje uz stepenice i mrtva djeca. U zreloj dobi menopauza kod žena i pad seksualne moći i interesa kod muškarca također su uzroci dubokih kriza. Simboli proživljavanja trauma zrele dobi u snovima su: visjeti u praznini, isječene kravate, slavina bez vode, ulaz u tunel, mostovi koji se ruše, zatvorena vrata, požar u kuhinji, prljavi tavan, labirinti…

Simboli starosti u snovima

Kad se kod žena okonča klimakterij, a muškarci se smire, sanjaju se snovi smirenosti koji su kompenzacija za ono što nam se više ne događa, a duša bi još htjela. U starosti čovjek osjeća da ni fizički, a ni psihički nije više onaj stari. Ne mirenje s tom činjenicom može biti izvor velikih trauma. Simboli proživljavanja trauma starosti u snovima su: geometrijski simboli, križ jakih krakova, bijele ruže, kometi, jaja, djeca i kotači.

Sanjali ste nešto slično? Pogledajte povezane snove:

Duhovi, biti opsjednut duhovima, mrtvi

Grobovi i trupla, masovne grobnice, sanjati smrt

Zločin, krivnja za zlodjelo, ubojstvo, krađa

Katarina | 18.12.2017