Položaj u kojem spavate može iznimno utjecati na kvalitetu sna i zanimljivost vaših snova

polozaj spavanja

Mnogi ljudi imaju svoju rutinu spavanja koja je u većini slučajeva prilično dosljedna. Čak i kada se mijenja sat, vaše vrijeme odlaska na počinak ili se svakog jutra budite u neko drugo vrijeme, jedna stvar je ista – položaj u kojem spavate.

Sigurno postoji neka pozicija koja vam je najdraža i u kojoj najlakše i najljepše zaspite. Nažalost, istraživanja su pokazala kako položaj koji nam možda najviše odgovara može biti uzrok nekih vaših zdravstvenih problema. Različiti položaji mogu uzrokovati bolove u zglobovima ili mišićima, ali i uzrokovati apneju u snu. Postoji nekoliko najčešćih položaja spavanja, od kojih su neki dosta loši za vaše zdravlje.

polozaj spavanja

Fetalni položaj

Ovo je najpopularniji položaj spavanja i njega favorizira 4 od 10 ljudi. Nešto je češći među ženama, točnije kod njih se ovaj položaj pojavljuje duplo češće. U većini slučaja je ovo zdrav način i položaj spavanja jer dopušta kralježnici da se odmori u prirodnom položaju. Spavanje u fetalnom položaju može pomoći u sprječavanju stanja poput Alzheimerove bolesti ili Parkinsonove bolesti. Uz to postoji zanimljivo istraživanje koje je pokazalo kako se u spavanju na stranu ili u fetalnom položaju mozak lakše rješava toksina čije nakupljanje može dovesti do neuroloških bolesti i problema. Ova pozicija je dobra za trudnice, posebice ako je na lijevoj strani. Fetalni položaj kod trudnica poboljšava cirkulaciju fetusa i sprječava da maternica pritišće vaša jetra.

Ako ste navikli spavati u ovom položaju, ne bi bilo loše da povremeno malo ispružite noge. Kada ste cijelo vrijeme pritisnuti, možete ograničavati pluća i dijafragmu.

Klada

Ako spavate tako da ležite na stranu, ali su vam obje ruke dolje, uz tijelo. Ovako spava čak 15% populacije, što je odlično jer je ovaj položaj spavanja jako dobar za vaše zdravlje. Ležanje na strani, tako da su vam leđa ravno, može pomoći smanjiti hrkanje i apneju u snu. Također može pomoći smanjiti bolove u vratu i leđima jer vam kralježnica cijelo vrijeme ostaje poravnata. Kako bi smanjili pritisak na kukove, bilo bi odlično kada vi stavili jastuk, deku ili preklopljeni ručnik između koljena. Ovako ćete smanjiti pritisak na kukove ali i osigurati da je kralježnica položena potpuno ravno.

Slobodan pad

Spavanje tako da ležite na trbuhu s rukama ispod jastuka ili položenima s obje strane glave može podsjećati na slobodan pad. Možda vam se ovaj položaj čini vrlo ugodan kada krećete spavati, ali ovo može dovesti do bolova u želucu, donjem dijelu trbuha i leđa te u vratu. Uz ovaj položaj je veća vjerojatnost da ćete se kroz noć okretati nekoliko puta i da se s vremenom nećete osjećati ugodno u tom položaju. Ukoliko želite i dalje spavati u tom položaju, popravite ga tako da počnete koristiti mekaniji jastuk. Krut jastuk može staviti vaš vrat u jako neugodan kut i uzrokovati bol. Bolje bi bilo da stavite mekši jastuk malo ispod čela, a da zapravo spavate na madracu bez da okrećete glavu na stranu. Na ovaj način će vam dišni putevi ostati otvoreni, a kralježnica vas ne bi trebala boljeti.

Vojnik

Ravno ležanje na leđima s rukama uz tijelo u najčešćim slučajevima uzrokuje hrkanje. Hrkanje je uglavnom problem starijih ljudi, ali ako spavate u ovom položaju veće su šanse da ćete stvarati neugodu sebi i ljudima oko vas svojim hrkanjem. Osim što je neugodno i glasno, hrkanje može jako poremetiti vaš san ali i dovesti do zadebljanja i problema s karotidnom arterijom. Ona je zaslužna za opskrbljivanje mozga, lica i vrata krvlju. Ovaj položaj spavanja također nije dobar ako ste skloni apneji, jer u ovom slučaju puno pliće dišete i imate stanke u dahu. Sve to sprječava miran san. Uz to, spavanje ravno na leđima može dovesti do bolova u donjem dijelu leđa.

Glavna prednost ovog vojničkog položaja spavanja je to što može spriječiti nastanak refluksa kiseline želuca. Ako i dalje želite spavati u ovom položaju, a ne želite osjećati bolove u leđima, postoje neke stvari koje možete napraviti. Ispod koljena stavite jastuk ili narolajte ručnik. Kada ga tako postavite on će podržati prirodnu krivulju kralježnice i smanjiti mogućnost nastanka boli u donjem dijelu leđa.

Morska zvijezda

Ovaj položaj također je spavanje na leđima ali sa potpuno raširenim nogama, a ruke se nalaze na obje strane glave. Položaj spavanja na leđima također može pomoći kod zaustavljanja refluksa kiseline, ali će također pojačati hrkanje i pogoršati apneju ako ju imate. Kako bi ovo popravili možete staviti jastuk ispod koljena, ali i pripaziti da vam je madrac dovoljno čvrst i udoban. Ako je čvršći madrac, on će stvarati bolju podršku za vašu kralježnicu, a to će pomoći da smanjite bolove u leđima.

Ako se često budite umorni ili imate osjećaj da se nikada ne možete naspavati, pokušajte razmišljati o tome u kojem položaju spavate. Navikavanje na novi položaj može potrajati neko vrijeme, posebice ako spavate na isti način već nekoliko godina. Prije svega investirajte u kvalitetan madrac i jastuk, a tada pokušajte promijeniti neke navike spavanja.

Katarina | 09.04.2018