Škola, biti u školi, fakultet, razred

Ako ste odrasla osoba i sanjate školske klupe, to nije neuobičajena stvar. Nerijetko je riječ o posljednjem razredu i nije vam jasno zašto morate pohađati nastavu. Nije vam do sjedenja u školi nego jedva čekate da je napustite. Možda vam je neki predmet zaista važan, ali ne možete pronaći učionicu gdje se održava. Lutate hodnicima i provjeravate različite učionice i sobe. Nerijetko se pojavljuju i učitelji i upozoravaju vas da pripazite na neko određeno gradivo.

Kad sanjate da ste se vratili u školu ili na fakultet, u stvarnom životu vas čeka važna lekcija. Premda se škola uglavnom povezuje s akademskim obrazovanjem, ona simbolizira i sva druga znanja koja dobijete u djetinjstvu i mladosti. U školu ulazite kao dijete, a iz nje izlazite kao odrasla osoba pa je često shvaćamo i kao simbol osamostaljivanja i snalaženja u odnosima s drugima, osobito onima na vladajućim  položajima. Sanjati povratak u razred može upućivati na to da u stvarnom životu učite kako zrelo i razumno riješiti neku određenu situaciju. Jedva to čekate jer želite potvrditi svoju individualnost. Predmet koji u snu pokušavate učiti može otkriti prirodu lekcije koju učite u stvarnosti. Sat povijesti je poruka da se oslobodite prošlosti i krenete dalje, geografija se odnosi na širenje vidika i istraživanje nepoznatih područja. Sat stranog jezika upućuje na to da se trebate bolje izražavati ali i isticati u društvu. Sanjati matematiku pokazuje da morate biti razumniji i proračunani dok rješavate teškoću.

Ovaj san o školi vas pokušava poučiti da nikad ne prestajete učiti, čak ni nakon što diplomirate u službenoj obrazovnoj sredini. Što više učite o svijetu oko sebe, više učite o samima sebi. Tako se otvarate većoj samosvijesti i dubljoj spoznaji vlastitih mogućnosti. Zaobilaženje tih pouka možda vam se čini kao lakši put, ali tada čovjek lakše zapne u starim navikama i uvjerenjima koja ga sputavaju. Bez obzira na to što učite, temeljna posljedica učenja je uvijek dublji uvid u sebe.

Sanjali ste nešto slično? Pogledajte povezane snove:

Škola

Profesor

Govor

Učenje

Knjiga

Enciklopedija