Nepokretnost, osjetiti paralizu sna, crne sjenke

Osjećate prijetnju neke tajanstvene i zle prisutnosti, ali shvaćate da ste potpuno nepokretni. Koliko god se pokušavali koprcati i vrpoljiti, tijelo ostaje na istom mjestu. Katkad možete osjetiti da vam prsa pritišće velika težina pa teško dišete. Može vam se također činiti kao da vas netko ili nešto stišće uza se i grli. A možete se osjećati i kao da ste smrznuti i nepomični u snijegu ili okovani ledom.

San o nepokretnosti može biti krajnje jezovito iskustvo jer se čini tako očajnički slikovitim i stvarnim. Prividna nemogućnost nastaje radi zaštitne fiziološke funkcije koja se razvila kako bi štitila tijelo od kretanja tijekom spavanja. Dakle mozak blokira živčane signale prema udovima i trupu kako ne biste fizički proživljavali snove. To izaziva osjećaj paraliziranosti i nerijetko se doživljava kao pritisak. Priroda te fiziološke funkcije zapravo znači da je paraliza spavanja gotovo redovito pojava dok sanjate. Kad se prenete iz sna, dok vam pred očima još titraju slike iz njega, može vam se učiniti kao da ste i dalje nepokretni.

Tada mogu nastati različita priviđenja, osobito tamni i nejasni likovi koji vas žele obgrliti ili sjede pored vas. Osjećaj otežanog disanja izazvan je stezanjem prsnih mišića. Ako se jače prepadnete, mišići se više stežu pa se dojam pogoršava. Paraliza u snu se obično događa kad u životu prolazite neku stresnu situaciju, a tijelu manjka odmora. Zbog nedostatka odmora budite se umornog tijela i bistra uma, pa je upravo to i okidač. Uz to je čest osjećaj hladnoće i smrzavanja.

Probudite li se nepokretni, unatoč svim pokušajima da se pomaknete, najpametnije je da se pokušate nakratko opustiti. Premda se to čini nelogičnim, opuštanje tijelu omogućuje da se razbudi vlastitim tempom, a da osjećaj straha nestane. Kako bi ste spriječili pojavu paralize u snu, morate se pobrinuti da spavate najkvalitetnije što možete. Opustite se prije spavanja i izbjegavajte previše alkohola, nikotina i stresa.

Sanjali ste nešto slično? Pogledajte povezane snove:

Sjenke

Panika

Neznanac

Provala