Životinje u snovima simbol su iskonske prirode čovjeka

Osim što stvarate ljudske stanovnike svojih snova, zaslužni ste i za sva stvorenja koja srećete u noćnim pustolovinama. Životinje u snovima simboli su vaše iskonske prirode. Premda se mi ljudi rado smatramo višim oblikom života, još živimo u životinjskim tijelima, s prirodnim nagonima i uređenim porivima što se u budnom životu nekada čine neprikladnima i nepristojnima. Premda se nagonska priroda može doimati opasnom i nesavladivom, životinje u snovima obično nose stvaralačku i iskonsku mudrost, teško dostupnu svijesti u svakidašnjim situacijama.

Životinje koje sanjamo odraz su naših neizraženih moći. Neki od prvih zabilježenih snova predaka vidljivi su u trideset tisuća starim slikarijama u špilji Chauvet Pont-d’Arc u pokrajini na jugu Francuske. Gotovo sve ljudske kulture imaju vjerovanja koja se temelje na moćima određenih životinja, poput egipatskog kulta mačaka i totemskih životinja iz snova američkih Indijanaca. Još i danas u nekim društvima šamani te životinjske moći rabe kao način stupanja u vezu s višom intuitivnom sviješću dok posreduju između svjesnog i nesvjesnog svijeta.

Što, zapravo, znači sanjati životinje?

U snovima stvaramo najrazličitije životinje, od opasnih jezovitih čudovišta do privrženih kućnih ljubimaca. Ljubimci su izraz onih dijelova vaše iskonske prirode koje ste prihvatili, a divlje životinje predstavljaju dijelove koje biste željeli razumjeti, premda se čini da ih nikad nećete moći ukrotiti. Premda šamanske običaje možda ne slijedimo svjesno, bliskost sa svojim životinjskih duhovima čuvamo skrbeći se o udomaćenim životinjama, dajući im ljudska imena i poštujući ih kao članove obitelji. U prvim pričama koje čujemo i pročitamo u djetinjstvu likovi su gotovo isključivo životinje, a životinjski glasovi među prvim su zvukovima koje proizvedemo, nesvjesno izražavajući svoja životinjska obilježja.

Unatoč društvenom pritisku da zaustavimo prirodne porive, zbog potiskivanja životinjske prirode znamo osjećati napetost i neugodu. Životinje koje srećemo u snovima često nam pokažu kojem dijelu našeg tijela treba njega i pažnja. Poput šamana, većina iscjeliteljskih tradicija svoje ljekovite moći prikazuje životinjama. Čak i oni koji strogo prakticiraju zapadnu medicinu sebe obilježuju zmijom obavijenom oko Asklepijeva štapa. Koliko god mi pokušavali potisnuti svoje nagone, životinje će uvijek biti tu, letjeti visinama i vrebati iz prikrajka našeg nesvjesnog, dajući nam nadahnuće i snagu.

Sanjali ste nešto slično? Pogledajte povezane snove:

Životinje, životinja u dvorištu, divlja životinja

Napuštena životinja, sanjati životinje, mačke i psi

Grabežljivac, sanjati životinje

Proganjanje, biti prognan, sanjati progon

Katarina | 18.12.2017