Želite kvalitetan san? Odbacite alkohol, cigarete, lijekove i tešku hranu

Među najboljim načinima da pozitivno utječete na snove jest da pazite što konzumirate. Premda često mislimo kako se sanjanje događa samo u mozgu, tjelesne napetosti i neugode također mogu utjecati na snove. Mnogo je zabluda o tome kako prehrana utječe na sadržaj snova, a jedna od najdugovječnijih je ona da sir izaziva košmare. Hrana može djelovati na uzorke snova, najvažniji je čimbenik zapravo koliko je ona probavljiva.

Izbjegnite lutanje između sna i budnosti

Što je ona probavljivija, to će tijelo biti opuštenije dok spavate. Poput ostale masne hrane i sir se teže probavlja pa spavate nemirnije i veći su izgledi da lutate između sna i budnosti. Radi toga ste mnogo svjesniji sadržaja snova jer tijelo najčešće nije opušteno. Sve što sprječava tijelo da se posve opusti tijekom spavanja može snove učiniti slikovitijima i dojmljivijima. Pušenje također smanjuje žestinu snova pa kad prestanete pušiti, snovi opet postanu nevjerojatno slikoviti i stvarni. Da pomognete tijelu da se odmori i oporavi, nemojte nositi nikotinske flastere dok spavate.

Alkohol je blagi depresor i često se rabi kao sredstvo za lakše uspavljivanje. Premda ste od alkohola opušteniji i može vam pomoći da lakše zaspite, učinak mu brzo oslabi pa umjesto smirujućeg ima stimulativno djelovanje. On sprječava sanjanje ne dopuštajući REM spavanje koja nam treba da bi sanjali.

Lijekovi mogu narušiti kvalitetu snova i spavanja. Ironično, među tim lijekovima su i tablete za spavanje koje nerijetko djeluju poput alkohola izazivajući povratno djelovanje REM-a i nemir kako tijekom noći slabe. Antidepresivi također mogu spriječiti REM spavanje što znači da će bolesnik teško moći iskoristiti snove za rješavanje situacija u stvarnosti koje bi mogle biti odgovorne za depresivnost.

Katarina | 18.12.2017