Javni nastup, sanjati govorenje, odgovaranje u školi

U snu ste dobili priliku nastupiti ispred publike, ali ništa ne ide kako treba. Detalji vas ne slušaju. Ne radi ozvučenje pa morate stalno nešto iskapčati i ukapčati. Ne radi vam mikrofon pa vas nitko ne čuje. Kada trebate govoriti potpuno zaboravite tekst ili shvatite da ga izgovarate pogrešnim redom ili nerazgovijetno. Možete i odgovarati u školi ili na fakultetu, ali riječi jednostavno ne izlaze iz vas i osoba koja vas sluša postaje sumnjičava da zapravo ništa ne znate. Publika postaje sve više nemirna, a vi ste jako frustrirani jer znate da tekst možete savršeno izgovoriti i bez problema, ali kao da se baš sve urotilo protiv vas.

San o javnom nastupu odražava vašu potrebu da širi krug ljudi prepozna i cijeni vaše sposobnosti. One mogu biti stvaralačke ili stručne vještine koje primjenjujete na radnom mjestu. Premda je jasno da te darove i vještine posjedujete, teško za njih dobivate priznanje. Najlakše je krivnju za to pripisati okolnostima u kojima djeluje, no manjak priznanja u pravilu je posljedica toga što u svakidašnjem životu teško prihvaćate pohvale. Radi toga često ostavljate dojam suzdržanosti i ravnodušnosti prema tuđim mišljenjima, unatoč tomu što čeznete da vas prepoznaju i prihvate. Suzdržanost može izazvati osjećaj nepovezanosti s prijateljima i kolegama, koji onda nerijetko pokušavate nadoknaditi petljanjem s tehnikalijama i skrivanjem. Zbog te distanciranosti gubite dodir sa svojim unutarnjim istinskim osjećajima i prestajete otvoreno izražavati mišljenje. Umjesto da jasno i glasno govorite iz srca, komunicirate suzdržljivo. Zbog takvih situacija i sanjate strah od javnog nastupa jer radi toga možete zaboraviti tko ste doista pa više ne znate što zapravo želite govoriti i učiniti. Najvažnija publika ste samo vi sami, a san o govorenju pokazuje da vas doživljeni nedostatak priznanja frustrira i uzrujava.

Glavna spoznaja ovog sna je da je za uspjeh vaših izvedbi važno da možete prihvatiti svoje vještine i sposobnosti te ih izraziti. Lako je nadati se da će drugi prihvatiti i prepoznati vašu vrijednost, no to će se mnogo teže dogoditi kad sami teško prepoznajete i prihvaćate svoje sposobnosti. Što više pohvaljujete druge, to je vjerojatnije da ćete moći prihvatiti svoju darovitost i uživati u njoj. Što budete samopouzdaniji i velikodušniji s pohvalama, to ćete biti opušteniji kad morate svoje jedinstvene sposobnosti primijeniti ispred publike.

Sanjali ste nešto slično? Pogledajte povezane snove:

Gomila ljudi

Govor

Škola

Profesor