Predmeti koje sanjate izražavaju ono što ne možete reći riječima

Uz likove, događaje i mjesta, u svojim snovima oblikujete i predmete. Predmeti u snovima odraz su oruđa i sposobnosti kojima raspolažete za oblikovanje budnog svijeta i, poput ostatka svijeta iz snova, njihovo je značenje mnogo dublje od njihove svakidašnje namjene. Predmete u snovima prožima značenje koje nadilazi njihova materijalna obilježja pa poprime gotovo čarobna svojstva. Naravno, nisu doista čarobni već odraz vaših urođenih mogućnosti na koje vas upozorava vaša nesvjesna svijest.

Predmeti u snovima simboličku vrijednost dobivaju nesvjesnim poimanjem značenja koje bude u nama. Simboli se mogu činiti apstraktnim konceptom, no okružuju nas svugdje, od logotipova  korporacija do računalnih ikona, od boja sportskih momčadi do vjerske ikonografije. Naši su preci komunicirali simbolima prije nego što su razvili govor. Predmetima u snovima izražavamo ono što ne možemo izraziti riječima pa naši simboli nisu puka zamjena, već način kojim se povezujemo sa sadržajima s onu stranu svijesti.

U današnjem budnom životu najveću simboličku vrijednost pripisujemo predmetima koji nas povezuju s nečim izvan nas samih. To mogu biti simboli naših vjerovanja ili vjere, no među simbolički najvrednije predmete danas pripadaju mobilni telefoni, sredstvo komunikacije s drugim ljudima. Telefoni imaju moć povezati nas s potpunijom slikom o sebi i upravo zato su postali tako sveprisutni i nužni. Predmeti iz snova također nas nesvjesno povezuju s nečim smislenijim izvan nas samih, a ljudska nas priroda nagoni da istražujemo te veze.

Sanjali ste nešto slično? Pogledajte povezane snove:

Izgubiti nešto, gubitak dragocjenosti, osobni dokumenti

Hrana, restoran, pokvarena hrana, jesti

Televizija

Pištolj

Sat

 

Katarina | 18.12.2017