Sami odaberite o čemu ćete maštati dok spavate

Premda se snovi čine kao iskustva koja stvarate spontano, mnogo je načina na koje možete utjecati na njih. Među najlakšima je da o sanjanju mislite pozitivno dok liježete i potvrđujete sebi da ćete se sjećati snova, izaberite jednu temu o kojoj ćete sanjati. To može biti nešto što vas ne zanima ili nešto što smatrate da izaziva napetost u vašem životu. Teškoće koje ne možete ocijeniti logikom razuma, često se lako rješavaju uz pomoć urođene mudrosti nesvjesne svijesti.

Poznavanje faza ciklusa sanjanja pomoći će vam utjecati na snove. Prva faza je poznata kao hipnagogna faza. Traje dok se opuštate i uspavljujete. Najčešće se očituje kao naoko nasumičan niz predodžba, uglavnom izvučenih iz dnevnih događaja. Kako se tijelo opušta, sva tjelesna napetost koja se nagomilala tijekom dana nestaje. Pri kraju opuštanja možete doživjeti trzaj, poznat kao hipnagogični trzaj, a možete ga osjetiti kao da padate s ruba dok padate u snu.

Pet ciklusa, pet epizoda sna

Pustolovine u snovima dio su ciklusa spavanja. U prosječnoj noći imate pet ciklusa spavanja pa usnete pet epizoda. Prva od njih traje od 10-15 minuta, a duljine ostalih se povećavaju sa svakim ciklusom spavanja do posljednje,  koja može trajati 40-ak minuta. Kada dođete do kraja posljednjeg ciklusa, prijeđete prag između sanjanja i budnosti, takozvanu hipnopompnu fazu. Tada još stvarate predodžbe u snovima, ali ste svjesniji okoline u javi. To je idealno vrijeme za vježbanje lucidnog sanjanja. Ono vam može pomoći da shvatite uzorke svojih snova i proradite ih. Služeći se lucidnim sanjanjem za proučavanjem izazovnih situacija iz stvarnosti, počet ćete spoznavati i da imate moć stvarati svakidašnju stvarnost u kojoj želite živjeti.

Katarina | 18.12.2017