Sagledajte poznate stvari na nepoznat način i proširite svoje poglede

Čini se kako je um jedini dio tijela koji je posve svjestan, no imate i stariji i mudriji um, koji nesvjesno upija i obrađuje duboke misli, nadahnjuje i pali iskru velikih zamisli. Taj mudriji um jest vaš um iz snova i sposoban je za ono što nijedan svjesni um ne može. Svjesni um djeluje na razini razuma, a um iz snova može prihvatiti paradokse i mogućnosti. Ne trebaju mu nepobitne činjenice, on buja stvarajući svijest od tračaka i djelića podataka.

Katkad je teško donijeti odluku kad raspolažete nepotpunim obavijestima, no um iz snova zna s neizvjesnostima i nejasnoćama. Radi tih obilježja se nesvjesna svijet mnogo bolje snalazi u nepoznatim područjima i prijelomnim otkrićima. Umjesto logičnog napredovanja korak po korak, um iz snova gradi dublji smisao svijeta uspoređujući uzorke i uočavajući sličnosti.

Premda je računalo najrazboritiji i najlogičniji uređaj, dvoje njegovih tvoraca osmislili su ga nesvjesnim umom. Dok je jedan od njih sanjao za radnim stolom, sanjao je logaritamske tablice koje su mu omogućile da razvije diferencijalni stroj, preteču suvremenih računala.

Premda se može činiti da su izumi djela genija, oni koji nazivamo genijima vrlo često poznate stvari samo vide na nepoznat način. Um iz snova može proširiti uske poglede, a zamisli koje danas prihvaćamo kao logičnu stvarnost nekoć su nerijetko bile samo san. Kad se borimo s izazovom, često nam savjetuju da prespavamo. Upravo zato su snovi najvredniji dio spavanja.

Katarina | 18.12.2017