Kroz snove saznajte tko ste, što vam je potrebno i u što vjerujete

Pri istraživanju snova lako je upasti u zamku pa se usredotočiti na san, a posve zanemariti sanjača. Da bi se doista shvatio smisao i poruke snova, mnogo pomaže imati u vidu sanjača i moguće uzorke njegova ponašanja. Psihologija proučava ljudsko ponašanje i zadire dublje od svjesnih i tjelesnih izraza ljudske biti. Premda psihološka istraživanja znaju biti zamršeni postupci s mnogo prividnih proturječja, psihologija se temelji na pitanjima tko ste, što vam je potrebno i u što vjerujete.

Tko ste, obično otkrivaju identiteti likova koje stvarate u snovima. S psihološkog gledišta, identitet je uvijek povezan s djelovanjem. Što ste svjesniji svojih osobina, to lakše možete ostvariti svoje ambicije. Uz likove koje stvarate, snovi koji odražavaju vašu bit često obuhvaćaju i određen oblik odlučujućeg izbora. Nerijetko sadržavaju i zgrade koje simboliziraju vas i druge osobe, zatim različite prepreke, simbole vaših osobnih granica. Kada prihvatite svoje različite identitete, u pravilu možete lakše donositi prave odluke i postupati kako je najbolje.

Ono ste što sanjate

Što vam je potrebno pokazuje ono što je u snu najvrednije i najvažnije. Vaše se potrebe najviše odražavaju u onom što najviše cijenite pa ono što vas privlači u snovima upućuje na vaše vrijednosti u budnom životu. Potrebe se izražavaju u snovima u kojima nešto bacate ili stvarate, a također u pustolovinama s temama ljubavi, prisnosti i žudnje. Snovi prepuni iznenađenja i naglih promjena mogu upućivati na to što vam zapravo treba.

U što vjerujete odnosi se na vaše stajalište prema određenoj situaciji. Dok nesvjesno tražite svoje identitete i težite svojim vrijednostima, nalazite se na putovanju tijekom kojeg mijenjate različita gledišta i perspektive. Snovi koji izražavaju vaša vjerovanja često obuhvaćaju neki oblik komunikacije ili u njima ne možete reći ono što želite. Katkad u takvim snovima nešto tražite, no nikako ne uspijevate naći. O vašim vjerovanjima govore i snovi u kojima putujete istražujući mogućnosti te svi ostali snovi u kojima postoji dojam tajnovitosti ili transcendencije.

Kad znate prepoznati temeljne teme, možete lakše spoznati svoje identitete, potrebe i vjerovanja. Ako više znate tko ste, što vam treba i u što vjerujete, lakše ćete donositi odluke, privlačiti vrijednosti i slobodno se izražavati. Snovi nisu nikakve apstraktne psihološke teorije, nego priče pune duha i značenja koje najveći smisao dobijete kada proniknete u njih.

Katarina | 18.12.2017